Onderzoek naar oorzaak branden zonnepanelen

Een aantal zonnestroom installaties (niet van EnerSolar zonne-energie!) heeft onlangs te maken gehad met brand, zoals we eerder al berichtten. Er wordt nu een onderzoek gestart door de branchevereniging Holland Solar. EnerSolar is heel benieuwd naar de oorza(a)k(en) en eventuele aanbevelingen.

De afgelopen tijd zijn verhalen over brand in zonnestroom systemen regelmatig in het nieuws geweest, zoals onlangs in Vinkeveen. Aangezien er in alle gevallen nog geen duidelijkheid is over hoe de branden zijn ontstaan, en of ze wel iets met de panelen te maken hebben, is het goed dat er nu een onderzoek is gestart. EnerSolar is zeer benieuwd naar de resultaten en zal ze uiteraard met u delen zodra we meer weten.

In-dak-systemen

Hoewel er dus nog niks zeker is, lijkt het ons het meest waarschijnlijk dat àls de oorzaak van de brand in het zonnestroom systeem zit, een gebrekkig contact binnen de DC bekabeling de schuldige is. Als er zich ergens in het DC (gelijkstroom) circuit een slecht contact bevindt, dan kan de verhoogde weerstand leiden tot hogere temperaturen in de kabel. De hitte van dat slechte contact kan het isolatiemateriaal van de verbinding laten smelten, en in het slechtste geval, als er brandbaar materiaal in de buurt is, brand veroorzaken.

Het lijkt erop dat een aantal van de branden is ontstaan in zogenaamde ‘in-dak-systemen’. De zonnepanelen worden in deze systemen niet bovenop de dakpannen gelegd, maar juist in het dak; de dakpannen zelf worden overbodig omdat de zonnepanelen nu het dak vormen. Het zou kunnen dat in deze situaties de connectoren in direct contact stonden met brandbaar materiaal. Wellicht dat de branden zo zijn ontstaan; we weten het echter nog niet. Wel is het zo dat een dergelijk scenario zich niet kan voordoen bij zonnepanelen bovenop de dakpannen, omdat dakpannen niet brandbaar zijn.

Onze ervaring

EnerSolar zonne-energie heeft honderden installaties uitgevoerd door het hele land. De keren dat we te maken hebben gehad met een gesmolten DC connector zijn op de vingers van één hand te tellen. In al deze gevallen is het gebleven bij een schroeiplek op een paneel: de panelen zijn nu eenmaal zeer moeilijk brandbaar en zijn tegen heel hoge temperaturen bestand. 

Hoe zorgt EnerSolar zonne-energie voor veilige systemen?

Het is heel belangrijk dat de installatie correct wordt uitgevoerd, met voldoende aandacht voor de DC stekker verbindingen. De stekkers moeten correct worden aangezet en goed in elkaar worden geklikt, zodat het contact optimaal is. Daarna worden de stekkers altijd opgebonden, d.w.z. dat ze worden vastgemaakt aan het profiel van de panelen, bijvoorbeeld met (UV-bestendige) tie-wraps. Dat is met name van belang bij plat dak systemen, zodat de connectoren niet op het dak komen te liggen, bijvoorbeeld in een plas water, of dat ze contact maken met bitumen: bitumen reageert met het rubber in de connector en dat kan leiden tot degradatie van de isolerende werking.

EnerSolar zonne-energie gebruikt uitsluitend materialen van hoge kwaliteit, die bestand zijn tegen hoge temperaturen. De connectoren zitten opgebonden achter de panelen en komen niet in contact met brandbaar materiaal. Zelfs bij een slecht contact is er daardoor geen kans op schade.

Wat kunt u doen?

Allereerst: Zorgen dat uw installatie is uitgevoerd door een betrouwbare, professionele partij. Bedrijven die in het bezit zijn van het Zonnekeur keurmerk weten over het algemeen beter hoe ze een zonnestroom systeem correct moeten installeren.

Wanneer u toch twijfels heeft, controleer dan de volgende punten: Als u een plat-dak-systeem heeft dat gemakkelijk te bereiken is, controleer dan of de connectoren goed zijn opgebonden en niet op het dak oppervlak liggen. U kunt ze eventueel zelf aan het montageframe opbinden met behulp van tie-wraps; gebruik niet de witte want die degraderen door de UV straling van de zon. 

Voor een schuin dak is het minder relevant dat de connectoren zijn opgebonden: ze kunnen niet in een plas water komen te liggen en ze zullen niet met de dakpannen kunnen reageren zoals met bitumen. Het is wel beter dat ze zijn opgebonden om te voorkomen dat ze slijten doordat ze in de wind schuren tegen het dak. Mocht het isolatiemateriaal weggesleten zijn, dan zal de DC kabel contact maken met het dak waardoor de omvormer in storing valt met de melding “Isolatieweerstand fout”: Dan wordt het tijd om monteurs te laten langskomen om het systeem weer aan de gang te krijgen.

Voor de omvormer is het van belang dat hij zijn warmte goed kwijt kan. Daarom is het niet verstandig om er allerlei materiaal tegenaan of bovenop te leggen. De omvormers die EnerSolar zonne-energie installeert worden echter niet zodanig warm dat ze brand kunnen veroorzaken: voordat dat zou gebeuren, vallen ze uit voorzorg in storing. 

Als u vragen of zorgen heeft over uw zonnestroom installatie, kunt u contact opnemen met de service afdeling van de EnerSolar zonne-energie via info@enersolar.nl.